LIGETI ÉVA  *  VERSEI   *
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Menű
 
MÁSOK
 
Mások


2020-ban megjelent a negyedik verseskötetem: Mások címmel. - öt év válogatott verseit tárja az olvasók elé.

"Miért ez a címe?

Sok minden megfordult a fejemben…

Mások vagyunk mindannyian. A megjelenésükben, a gondolkodásunkban, a tetteinkben.

Mások a kapcsolataink: egymás társaságát keressük, kötődünk valakihez, elfogadjuk, vagy elkerüljük a másikat.

Más a szemléletünk, másképpen látjuk a világ történéseit, és a véleményünk is más..."

A 118 oldalas könyv ára: 2500 Ft.
A szerzőtől 1500 Ft

 

 

 

 
HOLDHEGEDŰ HANGJA 2015.
 

Megjelent a harmadik verses kötetem 2015

190 oldal / puha kötés

 

http://konyvmuhely.hu/konyvek/holdhegedu-hangjai

Könyv Műhely   


A könyv ára: 2000 Ft
A szerzőtől :1500 Ft

Ajánló
Ligeti Éva harmadik kötetében az érzések hangsúlyosak: a boldogság, az öröm szopránja, majd a csalódottság, a bánat és a gyász baritonja is meg szólalnak. Egyéni meglátásai alapján jeleníti meg az emberi kapcsolatokat, a mindennapok élethelyzeteit, melyek megérintik mindazokat, akik nem kerültek az érzéketlenség fogaskerekei közé. A természet utánozhatatlan csodáinak megjelenítése, érzékeltetése, impresszionista jellegű ecsetvonásai magával ragadják az olvasót. Ajánlom mindazoknak, akik szeretik az igényes kortárs irodalmat.

*

Megjelent a második verses kötetem 2013

198 oldal / puha kötés

Holdfénykeringő

       

http://www.konyvmuhely.hu/konyvek/holdfenykeringo---versvalogatas/!
A könyv ára: 2500 Ft
A szerzőtől: 1500 Ft

https://www.antikvarium.hu/konyv/ligeti-eva-holdfenykeringo-697338

Ajánló:
Amikor ez a könyv az olvasó kezébe kerül, először is a címére kapja fel a fejét. Holdfénykeringő.  Ez olyan sokat sejtető, könnyedséget sugalló, kíváncsiságot csiklandozó cím, mely arra bíztat, hogy belelapozzunk. S ha beleolvasunk, elkeveredünk az érzések kavalkádjában: szerelem, boldogság, szomorúság, magány, harag, vidámság, félelem, együttérzés, csodálat, kétkedés, fájdalom, öröm, és még számtalan más…

A könyvben olyan különleges csemegét is talál az olvasó, mint a kalligrammák, melyek kép formájában jelenítik meg a témát.

A kötetet lapozgatva Deák Mercédes grafikáiban gyönyörködhetünk.

A könyv borítóját a kiváló festőművész, Tornyai Tibor készítette.

Jó szívvel és bátran ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki a rohanó, és érzéketlen világunkban egy kis szépségre, érzelemre, és nem utolsó sorban, igazán értékes irodalomra vágyik.

*

 http://www.libri.hu/konyv/ausztria-nekunk.html

 - Ausztria nekünk

A kiadó VITIS AUREUS kedvenceként került a könyvbe: Félcipőben

 valmint: Kontracímű versem

 *

http://husegprogram.kisalfold.hu/katalogus/konyv-ujsag/kisalfold-konyvek

 

Benne: Lille-Pille című mesém

*

http://www.fna.hu/node/112

Benne: Mákkirálykisasszony című mesém

*

https://bigbandi.hu/A-het-magikus-hangjegy

 

Benne:Gyöngykisasszony című mesém

*

 

Első vers válogatásom 2005

49.oldal / puha kötés

 

Bíborfényben égek című kötet az UNISHER kiadó gondozásában jelent meg.

A természet megfoghatatlan szépsége, az érzések sokszínűsége, az ember léte vagy nem léte. Ezek a gondolatok jelennek meg verseimben. Néhány egyszerű formával - képverssel színesítve – jelent meg első versválogatásom.

ISBN szám: 963 7375 45 7

A könyv ára: 1550 Ft

**************************************

 
IRODALMI oldalak
 
Hangos versek
 
YOUTOBE Facebook MEK
 
Prózák
Prózák : Kakaduuuúúúúú

Kakaduuuúúúúú

  2009.04.05. 21:03

avagy szarságokról szólva


Kakaduuuúúúúú

avagy szarságokról szólva

 

Szóval arról van szó, hogy a mai gazdasági helyzetben elég sok dolgot elkurtak nagyjaink – úgy is mondhatnánk nagy szarok. Bűzlik, amit ezek csinálnak. Hát nem érzik? Én reggelente még a sajátométól is undorodom - gondolom ti is. Hát még tőlük. Na de hagyjuk a pocskondiázást, mire lenne jó ez nekem, mikor így is ki van a fenekem. Tulajdon képen elégedett is lehetnék. Ugye már mondtam: reggelente tudok menni a klotyóra – még megvan ez a 35 nm –es kis kóceráj, amiben öten lakunk. Na, de meddig bírjuk. Na nem az együtt lakást – hanem fizetni a rezsit. A gázzal spórolunk:hogyan? hogyan? – hát rásegítünk…A villannyal annyira nem lehet, mert korán sötétedik és gyertyával már nem tudnánk világítani – és persze a Tv se menne. Igaz, most se megy. Ott áll a sarokban. Várja, hogy ráfigyeljünk. Igaza van. Én is szeretném, ha rám figyelnének. Szeretném…, de ugyan kit érdekel, hogy én mit szeretnék? Már az is jó lenne, ha reggel nem kellene botorkálnom a sötétben, mert átállították az órát energiatakarékosság címén. Azt mondják a nagy okosok – biztosan tudnak valamit, amit mi nem. Lopni. Na, nem úgy nyíltan ám. Szépen megideologizálva, kifejtve, megkoreografálva, hogy ki, kinek a lemenőit szidja, magasztalja, vagy semmibe veszi. Na, de mindegy is az ügy szempontjából, az a lényeg, hogy a színpadi játékot jól adják elő. Mint régen a nagy római birodalomban. Szórakoztatni kell a népet, és ha jól mulat, nem veszi észre, hogy rászakad az ég. Hol is tartok? Már megint elkanyarodtam a témától. A világosságnál jártam – csak épp volt egy kis áramszünet. – Hol a pokolba van a cipőm? Mindig elkeveredik. Az asszony azt mondja, - nagylábon élek. Hiszem, ha ezen múlna a boldogságom.48-as a bakancsom – a szaga pár fokkal erősebb, így a légfrissítőt is megspóroljuk. Minek kidobni annyi pénzt ilyen hülyeségekre. A TV az oka, hogy ennyi szemetet megvetetnek velünk. Olyan álomszerű minden – de nekem csak annyiban, hogy egy két sör után álomba merülök, és annál jobb nincsen. Persze, amíg hagynak aludni. Mert mikor romlik el valami – na ugyan mikor? - amikor már az igazak álmát alszom.

Elromlott a hűtő. Most mi legyen? A szerelő ilyenkor nem dolgozik, de ha dolgozna, akkor sem jönne ki – mert mi a garancia, hogy ki tudom fizetni a javíttatás költségét. A kaja meg felolvad és egy este alatt mégsem ehetjük meg a havi húsadagunkat. És mi lenne a koleszterin szintünkkel? Az alattunk lakóra is rossz hatással lenne a dolog, mert ha a nyakába csurog a véres lötty, még rosszra gondolna. Pedig mi rendes népek vagyunk, ezt a mellettünk levő szomszéd is megmondhatja . Amíg baltával nem támad ránk, addig csak a sokkolót hordjuk magunknál.

A fenébe, már megint másik irányba mentem. Szóval, a múltkor, amikor a mosógép romlott el, odatelefonáltam a szervízbe, ugyan javítsák már meg. Persze, természetesen. Szállítsam oda, mert nekik most nincs arra emberük, hogy házhoz jöjjenek – meg a környék is olyan, hogy onnan visszafelé nem biztos, hogy kocsival tud menni, mert addigra a járgánynak lába kél.

Nem volt mit tenni, valahogy lépni kellett. Összetákoltunk egy toligát (nem taligát). A tyúkot kivettük a ládából, a kereket felhoztuk a tárolóból (már csak a kerék maradt meg a bicikliből, mert a szorgalmas gyűjtők segítettek elvinni a méhbe a vasvázat). Seprűnyélből odakötöztük a nyelét – rá a gépet és irány a város másik végibe. Az oda utat nem mesélem – mert ez nem lenne tisztességes tőlem. Ugyanis ez nem mese, hanem a valóság. Nem tudom milyen alkalom lehetett – nem olvastam újságot, vagy egy éve is már. Valami összejövetel féle lehetett, mert annyian üldögéltek a házak tövében, hogy csak na! Rongyokban, piszkosan – unott képpel próbáltak szánalmat kicsikarni a járókelőkből és némi pénz, élelemre. Volt, akinek az utánpótlásra kellett. Nem, nem  a focira gondoltam. Az itókára. Látszott rajtuk, hogy tudomást sem akarnak venni erről a szemét világról. Ezért van az, hogy folyton piásak. Hát lehet ezt másképp elviselni? Az egyik kisbabát szoptató anyukának odanyomtam a kezébe, amit a gyerek reggel visszahozott a tejre kapott pénzből. Ne volt sok, de úgy gondoltam, sok kicsi, sokra megy. A kicsikkel nem is volt gond, na de a nagyok, azok résen voltak. Ami kis pénzt összegyűjtöttek, azt gyorsan bekasszírozták. Mit tehettem volna az én hatvan kilómmal. Mentem tovább, toltam a lerobbant mosógépet. Élmény ez a város. Most éppen fényképező emberek tüsténkedtek. Á, dehogy! Nem a turisták. ők már nem nagyon jönnek ide Magyarországra. Túl drága nekik. Pedig én úgy tudtam, hogy a környező országok közül, nálunk olcsó lehet még vásárolni. Ez igaz, csak nem mindegy, hogy hol. A múltkor mutatták a TV-ben, hogy több százezer forintos számlát akartak kifizetni egy társasággal. Pedig ők alig fogyasztottak valamit. Bezzeg a csábításra szakosodott női munkaerő, annál többet. Az olaszhoz vannak szokva – tudják: potyolínó. /minden jöhet, ami potya./ A vendégeket persze nem engedték el addig, amíg ki nem fizették az összeget. Hát ezért vagyunk mégis drágák.

Folytatom, mert a fényképezésre lettem figyelmes. Szürke kis trabantot fotózgattak, mikuláscsomagot raktak rá, mert a megállni tilos tábla előtt állt, kb. 3 m-re. Hát igaz, ami igaz, két méter híja volt. Így mikuláscsomagot is kapott. Szegény ember! Így járt. Fő a rend. Igen ám, de tőle pár méterre egy Audi állt fent a járdán. Igaz benne ültek a kocsiban és hallgatták a zenét – a környék ablakai persze be voltak csukva. A kocsiban jól öltözött, kisportolt, divatos centis frizurás, szolárium imádók ültek. Őket nagy ívben elkerülték, az előbb buzgón tevékenykedő közterültre vigyázók. Lehet, hogy nem akarták őket zavarni.

Na mindegy, pár sarok és ott vagyok a szerelőnél. Úgy elbámészkodtam, hogy észre sem vettem, hogy valami lágy közegre léptem. Már megint valami szarság! Hát persze. Kutyagumi. A fenébe! Lecsuszkoltam, ahogy csak tudtam Szitkozódtam még tovább magamban, de aztán arra gondoltam, hátha szerencsém lesz. Majd meglátom. Majdnem neki mentem egy kukának, ami úgy tele volt, hogy a szemét fele se fért bele. A szél meg vitte, meg a guberálók,amit ki lehetett szedni belőle. A többi a földön, szanaszét. Majd eltakarítják, akiket ezért fizetnek. Nekik legalább van munkájuk.

 Távolabb a szelektív gyűjtő. Van, aki szétválogatva beledobálja a hulladékot. Ez szép dolog. Védjük a környezetünket. Igaz, de mi van a nagy vegyi üzemekkel, a gyárakkal, ahonnan tisztítás nélkül folyik a szennyes víz a folyókba, száll a füst a levegőben, a mérgező anyagok és sok minden más. Nevetve kifizetik a bírságot, mert bőven megéri nekik. A szűrő berendezések, a szemét szállítás költségeinek csak egy kis töredéke.  Mi meg dögöljünk meg. De autóba se üljünk. Jó, tudom, nekem nincs – minek dumálok bele abba, aminek nem vagyok részese. Azért csak nem hagyhatom szó nélkül. A szmog miatt elrendelik a gépkocsi forgalom csökkentését. Egyik nap a páros rendszámú autók közlekedhetnek, a másik nap a páratlan. Páratlan az ötlet is! Menjenek a tömegközlekedési eszközökkel. Ha 4-5-en utaztak egy kocsival, pár száz forintból megúszták a benzint, a parkolást. Most mindenkinek vegyenek bérletet, amit kétnaponta használnak. Jó kis bevétel ez az államnak. Veszteséges a Volán a MÁV – de százmilliós részesedést kapnak a vezérek. Ja! Azért fizetnek nekik, hogy minél szarabb járműveket vegyenek leselejtezve a nyugattól, hogy csökkentsék az amúgy is zsúfolt járatokat. A technikáról nem is beszélve. Ezt díjazni kell valóban. Az elektromos berendezések, az automatika időnként bekrepál. Ellopják az elektromos vezetékeket, kábeleket. Egyre több a megélhetési bűnözés – mondják. Még jó, hogy van kire fogni. Hja…nekik is meg kell élni valamiből.  

A repülőkkel is így lehet. De van, akinek biztosan megéri.

A múltkor lezuhant egy repülő. Mondja a szpíker: nem volt rajta hasadó anyag.  Másokon van? Hm…

Nem is izgatom fel magam, mert a végén lerobbanok, aztán mehetek az orvoshoz. Milyen jó, nem kell fizetni vizit díjat. Ha előzőleg nem vezették volna be, most nem lenne minek örülnöm. Már ez is valami. De a gyógyszerek, azok kikészítenek. Így is, úgy is. Pedig tudhatnám már a reklámokból, hogy a mellékhatásról kérdezzem meg az orvost, gyógyszerészt. Kérdezem és, de mit mondanak. Vegyem és szedjem. Igazuk van. Ha egyszer beteg valaki, kire is hallgatna, ha nem az orvosára. Csak, van egy kis gond. A múltkor már majdnem rám került a sor a rendeléskor, amikor elegáns ruhás gyógyszer értékesítő tartotta fel a sort vagy egy órahosszat. Kérdezem én: Kinek használ ez. Az orvosnak biztosan, mert ha a gyógyszergyártó által ajánlott termékekből ír fel a betegeinek, ő sem jár rosszul, hiszen részesedést kap. De ez semmi. Olvasom az újságba (mondta, csak ritkán, de akkor is minek) – hogy orvos kísérőt keresnek, gyógyszerforgalmazásra – horribilis jutatás ellenében. Hát a gyógyszer gyártóknak biztosan megéri. Ezen azért még én, a laikus ember is elgondolkodtam. Miért akarják, hogy beteg maradjak, miért nem a gyógyítás a céljuk. De már rájöttem. Akkor nem lenne forgalmuk. Az orvosnak, a terjesztőnek, a gyártónak pedig ez az érdeke. A temetkezési vállalkozók sem járnak rosszul. Páciens mindig akad.

 
LEKA
 
Látogatók
Indulás: 2005-01-22
 
időzítés
 
Magyarország
 
Versek
 
Kalligramma

A szó kevés

 

 

a

szó

kevés

elmondani

mi az, mi fáj

a szó elszáll

akár egy

suhanó

sirály

ma

akár egy

búgócsiga is

lehetnék, kit élet

keze forgat, pedig szeretnék

megállni  saját lábamon, botladozva

de a magam útját járni, roskadva bár, mint egy

kapkodva összetákolt épület, inog a lábam is, fejemben

révület,mégis, sorsomról dönthessek saját magam, kábaságom

megtántorít,szédelegve tévelygek tova, hova még lehetne menekülni

magam elől, s előletek, félek, minden nap ígérem, erős leszek

kihívás minden probléma, reménytelen helyzetben is van

kiút, s ha kemény velem az élet, hát, legyen! majd

megmutatom, hogy elbírok minden terhet, nem

kutatom okát a bajnak, cipelem a keresztem

 de kallódó álmaimat nem eresztem

hit, remény és szeretet vezérel

érzem minden mozdulat

fáj, ezer sebből

  vérzek

a szó

kevés

elmondani

mi az, mi fáj

a szó elszáll

akár egy

suhanó

sirály

 

 

2007.01.19.

Megjelent  Napút 2008./4. számában

*

 

Cselló
 

Hogyan
lesz csókból

harapás,
könnyhullatásból
kacagás?
Nyárfaligetek sóhaja
kísér
fellengzős óhaja
lilára festi álmaim
és elapasztja vágyaim
fekete fátyol köröttem
és sötét felhő fölöttem
nyögök a szélben
szüntelen
kitépsz
magadból
hűlt helyem
összetört szívem úgy sajog, kopár
kovakő túlragyog, sárgája lazac-vörösre
vált, és behálóz örökre,a magány körém tekereg
elfojtott érzés szendereg, hiába volt az intelem elszakadt
minden hirtelen úgy fáj, hogy álmom összetört, hidegséged
meggyötört,önzésed örök fájdalom,árnyékod mégis vállalom
szerenád helyett, nézz fel rám, hallod a dalom? égbe száll
lejárt lemezem leveszem, s kezedbe teszem hangszerem
pengetett húron hang terem,kallódó álmom keresem
rögtönzött dallam andalít, érzéseimből kanyarít
valami fájó szólamot és a szívedhez szólhatok
cselló hangjait hallgatom, halk szonáta szól,
szeszélyes játékot játszva, beszédes jelzések
onnan erednek,hol kavarognak a vágyak,a
vad ütemek is lágyak, szenvedélyesen ringató
minden rezdülés, izgató s gyönyör hangjai siklanak,
hogy újultan utat nyissanak vak szerelemhez, kedvesem te
kellesz nekem,keresem a hangot, hozzád simulok,érezd a ritmust,
remegek,valami belső szenvedély irányít, melyet kéj fokoz,s a gyönyör
eláraszt mindent,mozdulat nem fáraszt,testünk zenéje dalt fakaszt s mohó
csókod, lám  itt maraszt, hátadra karmolt  húrokon, ujjam táncol a húsodon,
véred serkenti véremet,nagyszerű érzés az élvezet,felajzott testünk gondola
ringatja lelkünk, s mond, hova lesznek a gyönyör hangjai? kongnak szívünk
harangjai, úgy kalimpál a boldogság, tűzben perzsel a forróság és a halkuló
zenében, feloldódunk tán egészen, frivol mozdulat felgerjeszt, illanó mámor
nem ereszt, virtuóz játék elragad, lélegzetem is elakad, könnyed mozdulat
áthatol,újra megérint, átkarol,fergeteges érzés tombol, egyszerre épít és
rombol, pattanásig feszül a húr, az érintés egyre vadul, élesen sikít,
megremeg, s az utolsó hang fent lebeg, könnyed fátyolként
visszatér a páratlan pillanatér s elengedi a végtelent
kacaja vajon mit jelent?

2006.07.21.

 

 

 
Gondolatok

 

"Fecsegők ellen ne küzdj szavakkal: mindenkinek megadatott a beszéd, a lélek bölcsessége keveseknek."

Cato

********************************************

"Úgy élj, hogy ahol vagy ne vegyenek észre, de ahonnan elmentél érezzék hiányodat“

"Csak eszednek és lelkednek olvasás útján nyert kincse jelenti az igazi gazdagságot, mert ez nem vész el és nem hagy el soha.”

"Az egyszerűség a kifinomultság csúcsa"

 

(Leonardo da Vinci)

 

*********************************************

Milyen sivár az a kor, melyben könnyebb egy atomot szétrombolni, mint egy előítéletet!

(Albert Einstein)
 
****************

Csak akkor nincs esélyed, ha nem adod meg magadnak!

*********************************************

Bármihez, amit megtehetsz, vagy megálmodsz, fogj hozzá!

A mersészségben zsenialitás, erő és varázslat rejlik." (Goethe)

*

"Nehezebb titkolni a való  érzelmeket, mint színlelni a valótlanokat." (La Rochefoucauld)

*

Ha nem mutatják ki a szeretetet, gyakran nem is érzik (Shakespeare)

*
Nézd a' búzakalászt, büszkén emelődik az égnek,
   még üres; és ha megért, földre konyíttya fejét.
Kérkedik éretlen kincsével az oskola gyermek,
   még a' tellyes eszű Bölcs megalázza magát."
/Verseghy Ferenc/

Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat.
Mindenik embernek a lelkében dal van,
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek.
/Babits Mihály/

 

*

**********************************************

René Remacle: A mosoly

A mosoly nem kerül semmibe.

Gazdaggá teszi azokat, akik kapják, s nem lesznek szegények azok, akik adják.

Tartama mindössze néhány pillanat, de szinte egy örökkévalóságon át kell készülni rá.

Senki sem olyan gazdag, hogy megvehetné, senki sem oly szegény, hogy ne érdemelné meg.

A mosoly pihenteti a fáradtat, felbátorítja a félénket.

Nem lehet sem megvásárolni, se kölcsönadni, se ellopni, mert ez olyan valami, aminek csak akkor van értéke, ha adják.

Ha találkozol valakivel, aki nem tud többé mosolyogni, légy nagylelkű: ajándékozd meg mosolyoddal, mert ez senkinek sem olyan fontos, mint éppen annak, aki nem képes mosolyát másnak adni. "

 
Az életről

Az élet, a halál létezése miatt értelmetlen. Erről nagyon szemléletesen ír Tolsztoj:


"(…) Vagy ha arra a dicsőségre gondoltam, amelyet majd műveim szereznek nekem, azt mondtam magamnak: No jó, híresebb leszel Gogolnál, Puskinnál, Shakespeare-nél, Moliére-nél, a világ valamennyi írójánál és aztán?! És semmit, de semmit sem tudtam rá válaszolni. Megállt az életem. Tudtam lélegzeni, enni, inni, aludni, és nem tudtam nem lélegzeni, nem enni, nem inni, nem aludni, de az élet megszűnt, mert megszűntek az olyan vágyak, amelyeknek a kielégítését ésszerűnek találtam volna. Ha kívántam valamit, akkor előre tudtam, hogy akár kielégítem a kívánságomat, akár nem elégítem ki, úgyse lesz belőle semmi. Ha odajön hozzám egy tündér, és felajánlja, hogy teljesíti kívánságaimat, nem tudtam volna mit mondani... Még arra is képtelen voltam, hogy az igazság megismerését kívánjam, mert sejtettem, hogy mi is az voltaképpen. Az igazság az volt, hogy az élet értelmetlen dolog. Látszólag éltem-éldegéltem, mentem-mendegéltem, mígnem eljutottam egy szakadékhoz, és immár világosan láttam, hogy ott elöl nincsen semmi, csak pusztulás. Megállnom sem lehetett, visszafordulnom se, még a szememet behunynom se, hogy ne lássam, hogy ott elöl semmi sincs az élet, a boldogság káprázatán és igazi szenvedéseken, igazi halálon, a teljes megsemmisülésen kívül... Magam se tudtam, mit akarok, féltem az élettől, szabadulni iparkodtam tőle, de azért még mindig reméltem valamit. És ez akkor történt velem, amikor megvolt körülöttem minden, amit teljes boldogságnak neveznek. Volt jó feleségem, aki szeretett, és akit szerettem, voltak jó gyermekeim, nagy birtokom, amely egyre nőtt, gyarapodott. Tiszteltek, becsültek szeretteim, ismerőseim, az idegenek jobban becsültek, mint valaha, és bízvást minden különösebb önáltatás nélkül azt vélhettem, hogy híres ember vagyok. Ráadásul nem voltam beteg, se testileg, se lelkileg... Ilyen helyzetben jutottam odáig, hogy nem tudtam élni, és a haláltól való félelmem miatt minden ravaszságomat latba kellett vetnem magam ellen, hogy ne fosszam meg magamat az élettől. Ezt a lelkiállapotomat ilyenformán tudtam volna kifejezni: az én életem valami ostoba és rossz tréfa, melyet valaki űz velem. Noha nem ismertem el, hogy engem bárki is teremtett volna, az elképzelésnek ez a formája, hogy tudniillik valaki gonosz és ostoba játékot űzött velem, amikor erre a világra teremtett, a legtermészetesebb volt számomra. Önkéntelenül elképzeltem, hogy valahol van valaki, aki jól mulat, amikor rám néz, és látja, ahogy én - miután harmincnegyven hosszú éven át éltem, tanultam, fejlődtem, gyarapodtam testben-lélekben, most szellemileg teljesen megérve, és eljutva az életnek arra a csúcsára, ahonnan az egészét be lehet látni, úgy állok ezen a csúcson, mint szamár a hegyen, és pontosan tudom, hogy az életben nincs, nem is volt, és nem is lesz semmi. Ő pedig jót nevet. De hát akár van, akár nincs az a valaki, aki kinevet, attól nekem semmiképp se könnyebb. Nem tudtam semmiféle ésszerű tartalmat adni sem akár egyetlenegy cselekedetemnek, sem az egész életemnek. Csak azon csodálkoztam, hogy nem értettem én ezt mindjárt az elején? Hisz mindezt régóta mindenki tudja. Maholnap jönnek a betegségek, elhalálozások (már jöttek is) szeretteimre, énrám, és semmi sem marad bűzön meg férgeken kívül. Műveimet, bármilyenek is, mind elfelejtik előbb-utóbb, és én magam se leszek többé. Hát akkor minek törjem magamat (...) Élni csakis addig lehet, amíg részeg vagy az élettől, de mihelyt kijózanodol, lehetetlen nem látnod, hogy mindez csalás, mégpedig ostoba csalás. Éppen ezért még mulatságosság és szellemesség sincs benne, csupáncsak kegyetlen és ostoba az egész... Réges-rég elmondták már azt a keleti mesét arról a vándorról, akit a sivatagban megtámadott egy bősz fenevad. A vándor a fenevad elől menekülve egy kiapadt kútba ugrik, de a kút fenekén egy sárkányt pillant meg, amely máris tátja a száját, hogy felfalja, s a szerencsétlen - mivel nem mer kimászni, nehogy elpusztítsa a feldühödött fenevad, de a kút mélyére se mer ugrani, nehogy felfalja a sárkány - megkapaszkodik a kút hasadékaiból kinőtt vad bokor gallyaiban, és abban fogódzkodik. A karja gyengül, ő maga érzi már, hogy hamarosan martaléka lesz az enyészetnek, amely immár kétfelől is vár rá, ámde egyre csak tartja magát. Ahogy fogódzkodik, körülnéz, és azt látja, hogy két egér - az egyik fekete, a másik fehér - körüljárja, és alul egyre rágja annak a bokornak a törzsét, amelyen ő csüng. A bokor magától mindjárt letörik, leszakad, és ő a sárkány torkába zuhan. A vándor látja ezt, és tudja, hogy kikerülhetetlenül elpusztul, de mialatt ott csüng, matat maga körül, és a bokor levelein talál néhány csöpp mézet, el is éri a nyelvével, és lenyalja őket. Hát így kapaszkodom én is az élet gallyaiba, jóllehet tudom, hogy elkerülhetetlenül vár a halál sárkánya, mely leselkedik rám, hogy széttépjen, és én nem tudom megérteni, miért jutottam ilyen mártíromságra. És megpróbálom szopogatni azt a mézet, amely régebben vigaszt nyújtott, de ez a méz már nem szerez örömet nekem, a fehér és a fekete egér - a nappal és az éjszaka - pedig alul egyre rágja azt az ágat, amelybe kapaszkodom. Világosan látom a sárkányt, és a méz már nem édes nekem. Csak egyet látok, a kikerülhetetlen sárkányt meg az egereket, és nem tudom elfordítani róluk a tekintetemet! És ez nem mese, hanem színtiszta, vitathatatlan és mindenki számára érthető igazság. (…)"

 

SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Karácsonyi spin off epizód Annàcska és barátnõi történetébõl és egyéb friss szösszenetek:)    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...